Mallinstruktioner

Linjer i mallarna

När du skapar ditt artwork i våra mallar placerar du bilden/färgytan så den täcker ytan på den rosa streckade linjen. Då har du fått med önskat utfall som krävs för stansning och skärning av trycksaken.

När omslaget/etiketten sedan får sitt slutliga format återstår endast ytan innanför den gröna linjen.

Artwork i Adobe InDesign

Om du skapar i Adobe InDesign-mallen ska du jobba i lagret som heter “Your Artwork”. Mallens skär-och utfallslinjer ligger i ett annat lager som heter “Format & Margins”.

Bilder och upplösning

Bilderna du lägger i mallen ska ha en upplösning på 300 dpi (pixlar per tum) i 1:1 format.
(Dina bilder ska inte vara mindre än 200 dpi i 1:1 format.)
Har du möjlighet att redigera bilderna i Photoshop så använd CMYK-profilen “Coated Fogra 39” så får du bästa färgåtergivning i trycket. Ska du ha ett obestruket omslag (insideout) väljer du “Uncoated Fogra 29”.

Skapa tryckbar PDF

När du är klar och ska skapa en PDF släcker du lagret “Format & Margins” så att endast lagret “Your Artwork” är synligt. På så sätt undviker du att få med mallens linjer i ditt tryckoriginal. (Nu har samtliga linjer övertryck så det fungerar ändå men underlättar i tryckprocessen.) Välj endast skärmärken när du skapar din tryckbara-PDF (Utfallet är med om du jobbat ut till den streckade linjen i mallen). OBS! Din tryckbara pdf får max vara 120 MB.

Artwork i andra program

Om du endast monterar in pdf-mallen i något annat layoutprogram så ska den avlägnas innan du skapar din tryckbara-PDF.

Filnamn

För att underlätta produktion ska tryck-pdf namnges:

Artist_Titel_Omslag

Artist_Titel_Etikett A alt. B

Artist_Titel_Insert alt. Booklet

Specifikationer mastring och gravering

Format

Helst arbetar vi med okomprimerade ljudformat som WAV. Vi rekommenderar att ni tillhandahåller ljudmaterialet i högsta möjliga inspelningskvalitet. Vi accepterar en upplösning upp till 24 bit/192 kHz. Med 24 bitar kan vi få med fler nyanser i ljudet, från de allra tystaste till de högsta tonerna. Den högre samplingsfrekvensen på 192 kHz innebär att fler ljudprover tas per sekund, vilket gör att fler detaljer i ljudet fångas upp och återges på ett mer naturligt sätt.

Frekvensomfång, dynamiskt omfång & kompression

Frekvensomfånget för en skiva ligger vanligtvis mellan 20 Hz och 20 kHz. Den genomsnittliga volymen bör inte överstiga -10 dB RMS. Vid en upplösning på 24-bit PCM finns ett ungefärligt dynamiskt omfång på 48 dB tillgängligt innan brus uppstår.

Stereo & fasinformation

Ett graverhuvud för stereo skär center/mono-information horisontellt och all sid-/stereo-information vertikalt (sidans signal av MS-kodningen). Sidans signal bör alltid vara mono-kompatibel upp till 200 Hz för att undvika samplingsfel eller att nålen hoppar. LP-skivor med längre speltid och därför något lägre volym bör inte överstiga en fas/korrelation på 90°. För högre volym på maxigraveringar rekommenderas inte att överskrida en fas/korrelation på 60°.

Paus/Spår

Om inget specifikt önskas, brukar vi lägga in en paus på cirka 2 sekunder mellan spåren. Informera oss om flera spår övergår in i varandra. Om en enda fil per sida skickas, behöver vi en låtlista alt ljudordning med all information (exakta låttider, pauslängder, sidtilldelning, kommentarer etc.).

Speltider & Volym

Speltiden och volymen på en skiva är beroende av varandra. Ju längre speltid, desto lägre volym. Skivan graveras med en dynamisk matning av graverhuvudet mot mitten av skivan. Lågfrekventa och stereosignaler tar upp mycket mer plats än högfrekventa monosignaler. Ju högre volym på skivan, desto mer begränsad blir den tillgängliga speltiden per sida.

Maximalt rekommenderade speltider

  • 7″ vid 33 rpm – max. 06:30 min.
  • 7″ vid 45 rpm – max. 04:30 min.
  • 12″ vid 33 rpm – max. 24:00 min.
  • 12″ vid 45 rpm – max. 13:00 min.